Мярката е временна и е част от усилията за овладяване на епидемията от чума по прасетата, която се разпространява у нас. По информация на Би Ти Ви, в момента в аграрното министерство се обсъжда ситуацията в страната с експерти от Националната ветеринарно-медицинска служба.
Заразата е открита в седем области - Силистра, Перник, Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик и Велико Търново.

От днес се въвежда строг контрол върху превоза на животни през област Стара Загора. Пазарите за продажба на животни в Стара Загора вече бяха затворени със заповед на кмета на града, д-р Евгени Желев. Три болни от чума прасета са открити в началото на седмицата в два двора на казанлъшкото село Горно Черковище.

В Пловдивска област вече е въведена абсолютна забрана за продажба на прасета по пазарите за живи животни. Заразата е погубила 130 малки прасета в частна свинеферма в село Тополово.

Десет прасета са се разболели от чума в Дупнишко, съобщиха от ДВСК. Животните били купени на общинския пазар от един и същ търговец от плевенското село Тръстеник.

Вземат се мерки за ограничаване на вноса на свине от други региони в общината. Болните животни се унищожават и загробват. И в Благоевградско има случаи на измрели от чума свине, съобщиха от Районната ветеринарно-медицинска служба.

Още при първите симптоми и сигнали за заболяването са предприети всички необходими мерки за пресичане на разпространението на болестта. Със заповеди от 11 април на шефовете на Националната и на Районната ветеринарно-медицинска служба временно е забранена продажбата на прасета. Такава заповед е издал на 15 април и управителят на Благоевградска област Антон Бръчков.

Чумата по свинете не е заразна за хората.
Термичната обработка на месото при 67 градуса унищожава напълно заразата.