Очаква се българите да се завърнат утре, във Варна около 11 часа.

Автобусите, които превозват нашите сънародници от Бейрут до Сирия са конвоирани от цивилна охрана от ливанските сили за сигурност. Израел е гарантирал пред нашите дипломати за сигурността на конвоя.

Повечето в групата са жени и деца. Би Ти Ви се свърза с ливански гражданин, придружаващ с частен автомобил съпругата си Екатерина Калчева, която пътува в един от автобусите - открихме Захер Карут към 17 часа на границата със Сирия на пункта Арида. Въпреки лошата връзка стана ясно, че пътуването е нормално до този момент, но има дълги опашки от чакащи.

При Арида пристигащите ще бъдат поети от наши дипломати в Дамаск, ще пренощуват в студентски общежития в Алепо и оттам с безплатен чартър ще бъдат превозени до България.

В групата пътуват 7-8 българи от Южен Ливан, които фондация "Харири" е открила и свързала с нашето посолство. По информация на заместник- външният министър Феим Чаушев, в южната част на Ливан има още не повече от 30-тина наши сънародници, които продължават да се издирват.

“При положение, че те ги открият и чрез нашето посолство, разбира се, тези хора също ще бъдат изпратени до България. Имаме готовност утре- вдругиден, ако се наложи, ако се съберат още хора, имаме готовност да наемем още автобуси да ги пратим до Алепо”, добави Феим Чаушев.

Други 107 българи по свое решение и за своя сметка ще тръгнат в петък с автобуси на частна фирма за Алепо. Оттам самолет на “Хемус Еър” ще ги превози до Варна.
Остават и възможностите за изтегляне по море към Ларнака в Кипър. Франция е обещала да качи между 5 и 10 души, а Гърция - около 40, уточни Феим Чаушев.

Информация продължава да се дава на горещите телефони в посолството ни в Бейрут и във Министерството на външните работи в София. Оттам предупредиха, че те не могат да гарантират сигурността на българите, решили да се евакуират самостоятелно.

Гореща линия в посолството на България в Бейрут:
тел. 000961 545 28 33

***
Продължава евакуацията на чуждите граждани от Ливан. Израел отказа да осигури безопасен коридор, но въпреки това чужденците масово напускат страната.
Около 200 белгийци напускат Бейрут с автобуси за Сирия.
Повече от 2 400 американци ще бъдат евакуирани по въздух и по вода. Разноските за техния транспорт ще бъдат поети от Държавния департамент.
Шест британски кораба ще бъдат на разположение на около 5 000 британски граждани, които до края на седмицата ще напуснат опасния регион.

Междувременно нападенията на израелската армия срещу цели в Бейрут и други градове не спират и днес. Еврейската държава започна и сухопътна операция. От своя страна Хизбула продължи да обстрелва с ракети цели в Хайфа и други градове.