Говорителят на външно министерство заяви, че готовността на Вим Кок да погледне истината в очите ще помогне да се изясни изцяло ролята на международната общност в Босненската война.

Амер Капетанович заяви също, че оставката е и вътрешнополитически акт. Според говорителя на външното министерство на Босна и Херцеговина, международната общност и босненското правителство имат моралното задължение да изяснят обстоятелствата около клането в Сребреница - най-голямото в новата история на Босна и най-тежкото след Втората Световна война. Мюсюлманският град се намираше под защитата на сини каски от ООН. Това бяха 150 холандски войници, които предадоха града на сръбските сили, след което бяха избити между 7 500 и 8 000 души.

За разлика от официалните власти обикновените босненци реагират далеч по-гневно на оставката на кабинета на Вим Кок. Те трябваше да си отидат много преди това, казват те. Петдесетгодишна босненка, чийто син е бил отведен от сърбите и никога не се е върнал, настоява дори за наказания за виновните.