Третият международен детски кинофестивал "Алые паруса" започва днес в курорта Албена. През тази година географията на форума се разширява и освен руски и украински филми, малките зрители ще могат да гледат български и френски киноленти, посочи артистичният му директор - актьорът Николай Урумов.

По време на шестте фестивални дни обитателите на детски лагер "Бригантина" в черноморския комплекс ще имат възможност да се срещнат и да разговарят със създателите на филмите, с любими актьори, участващи в тях, с известни кинодейци и филмови разпространители от Русия, Франция, България, информираха организаторите.

От Русия сред тях са известните театрални актьори и филмови артисти Василий Лановой, Сергей Гармаш, Наталия Гвоздикова, Елена Кондулайнен, Сергей Баталов, Наталия Бондарчук. Малките зрители от Русия, Украйна и България  могат да видят едни от най-новите филми на руските кинотворци, адресирани към детската аудитория. Сред тях са "Книга мастеров" - филм-приказка на режисьора Владимир Соколовски, пълнометражният анимационен филм "Белка и Стрелка. Звездные собаки" на Светослав Ушаков и други.

В конкурса от българска страна се представят филмите "Малка нощна приказка", "Госпожа Динозавър", "Рицар без броня", "Изпити по никое време". Франция ще се представи с два филма.

Организатори на "Алые паруса 2010" са Фондът за пропаганда на детското киноизкуство "Киногром", Здравно туристически център "Неда", който е домакин на фестивала.

Събитието ще продължи до 28 август.