Това стана ясно след почти четиричасовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Преди съвета президентът Първанов призна, че политиците носят вина за състоянието на престъпността. "За тези 12 години имаше определени политически среди, които поощряваха агресията и насилието, които поощряваха нихилизма към държавата. И затова сега сме свидетели, че за съжаление много хора, пострадали от престъпността не се обръщат към държавата за възмездие и справедливост".

Първанов каза, че е важно конфликтите във и между институциите да останат в миналото. И освен дребната престъпност, наказание да получат и босовете на групировките.

След съвета се оказа, че законодателни промени, освен основните, както и срокове за изпълнение на конкретни мерки не са обсъждани.

"Ние не сме органът, които може да даде рецепта. Тук може да се даде политическа воля.  Ясно е за всички, че трябва да се търси по-голяма наказуемост", каза Георги Първанов.

Финансовият министър е обещал МВР да получи помощ за оборудване.

От името на ОДС Екатерина Михайлова заяви, че преди да се подменят основните закони, трябва да се помисли за промяна на Конституцията, по отношение на имунитетите, несменяемостта и структурата на съдебната власт.

На въпрос, налагат ли се промени в Конституцията, премиерът отговори: "Това са много сериозни въпроси , неща които не се решават така в един момент.

В съвещанието при държавния глава взеха участие премиерът, председателят на Парламента, главният прокурор, председатели на съдилища,  петима министри, председателите на парламентарните групи и главният секретар на МВР.

Министър Петканов говори за състоянието на престъпността в страната и мерки за противодействие, а министър Станков - за борбата на съдебната система с престъпността.

Законодателни промени, които да позволят жандармерията да действа в населените места и да помага на полицията  поиска на Консултативния съвет генерал Бойко Борисов. Главният секретар  настоява да бъде регламентирана дозата наркотик за лична употреба, която ще определи санкциите за задържаните пласьори и наркомани.