Виктор Емануил се обяви за невинен и протестира срещу начина, по който името му било очернено, но магистратът Алберто Януци, водещ следствието по скандала смята, че срещу негово височество съществували сериозни доказателства. Нещо повече - според магистрата принцът бил на върха на престъпна пирамида и по думите му бил кредитната карта и визитна картичка за гаранция на оформената престъпна група, занимаваща се с манипулация на хазартните игри, корупция и подтикване към проституция. Заедно с принца в затвора са още 12 обвинени. В списъка на следствените бе добавено името на сина му Еменуеле Филиберто, който се обвинява в хакерство.

Както става ясно от документите на прокуратурата, разпространени от италианските медии, заедно с експерти по информатика той организирал саботаж на интернетен сайт, предлагащ информация и разкрития за нечисти сделки с медицински материал на монархическото семейство в България, Либия и Русия.

Емануеле Филиберто засега отказва да дойде в Италия и предпочете да остане в парижката си резиденция в очакване на раждането на второто си дете. Повечето представители на италианското монархическо семейство, живеещи в Италия се изказаха критично за висшия си роднина. Сестрите на Виктор Емануил, които от дълго време са в хладни отношения с него заявиха, че брат им е жертва на наивно, незряло и необуздано поведение.

Днес Виктор Емануил се срещна с адвокатите си, а разпитът с магистратите е насрочен за вторник.
Специалният затворник е в килия с други и е на нормален затворнически режим. Той се оплака, че бил третиран като терорист. Адвокатите му се опитват да издействат болнично лечение, твърдейки, че страдал от белодробно заболяване, но следствените медици са скептично настроени.

Скандалът около принца разтърси Италия и монополизира общественото внимание, отмествайки от основните теми дори футбола, който се счита за националният спорт на страната.
Всички вестници предлагат стенограми на прихванати телефонни разговори на принца и приближените му, които са по скоро в стила на сводниците, отколкото на аристокрацията.

***
Виктор Емануил Савойски е внук на последния италиански крал Виктор Емануил Трети. Син е на Умберто Втори, който е брат на българската царица Йоана - майката на Симеон Сакскобургготски.
Голяма част от живота си принц Виктор Емануил прекарва в изгнание.

Напуска родината си след отмяната на монархията в резултат от референдума, с който Италия стана република през 1947 година. Републиканската конституцията на страната забранява на мъжете, потомци на Савойската династия, да стъпват на италианска земя.
Причина за строгата забрана е, че с кралски декрет фашистът Бенито Мусолини е назначен за министър-председател, въпреки ясните доказателства, че е убивал свои политически противници.

Далеч от Италия принцът се занимава с банково дело и продажби на хеликоптери. Става известен е с невъздържания си характер, довел го до непредумишлено убийство, както и с открития си антисемитизъм.

След 11-годишен годеж той се жени за швейцарката Марина Дория, наследница на бисквитена империя и златна медалистка по ски. Другото й амплоа, с което е известна - да изпълнява атракционни номера в увеселителен парк във Флорида - й навлича яда на свекъра, който отказва да посети сватбата в Техеран през 1971 година.
След сватбата двойката живее в Швейцария, където на следващата година се ражда синът им Емануеле Филиберто, който също е разследван сега.

В продължение на 56 години Виктор Емануил се опитва да се върне в Италия. Дори завежда дело срещу страната в Европейския съд за човешките права.

През октомври 2002 година италианският парламент отменя конституционната забрана за наследниците на Савойската династия. През ноември същата година бившият престолонаследник и семейството му се завръщат.