От тази учебна година в Добрич вече има първокласник на 35 години. Досега в първи клас са били записвани деца не по-големи от 10 години, казват от Регионалния инспекторат по образованието. Порасналият ученик ще се подготвя самостоятелно и ще се явява само на изпити, като в рамките на една учебна година може да положи изпити най-много за два класа.

Юлия е майка на две деца - едната й дъщеря е ученичка, а другата на пет години. Не желае да показваме лицето й, но с охота разказва какво я е накарало на тази възраст да се запише за първи път на училище. Една от причините е, че не може да помага на по-голямата си дъщеря.

"Иска да й помогна, някои неща не са й ясни. Пита "мамо, туй какво означава”... и на мене не са ми ясни, защото аз не съм учила. Викам "не знам бе, мамо, пиши на някоя съученичка, попитай, влез в компютъра, там нали има всичко, което искаш да научиш, стига да знаеш къде да влезеш."

Юлия разказва, че много искала да ходи на училище когато била малка, но е трябвало да се грижи за по-малките си братя и сестри. И малко с тъга си припомня как родителите й не са я пускали на училище.

"Много пъти са идвали госпожите там на село, дето бях, да питат къде е Юлия, трябва да ходи на училище. Баща ми казваше "тя при майка си живее, не при мен”. Когато при майка ми ме търсят, тя казва "при баща си живее” и така ме криеха. Не можах да уча и сега много ми тежи, че съм без образование."

Освен да може да помага на децата си в училище, Юлия иска да се запише и на шофьорски курс и да започне работа. Това обаче без основно образование не става. Затова сега е съгласна сама да се подготвя вкъщи и да се явява само на изпити.

"Не разчитам на никой, на себе си разчитам, защото знам да уча, да пиша, да смятам, просто мога да се оправя. Искам да помогна на съпруга си, просто с една ръка не става. Искам да уча първо, да си изкарам поне осми клас, горе-долу друго е. Сега за една чистачка искат основно или осми клас. Аз не съм работила никъде. 12 години все социалното ме е поддържало."

Децата я подкрепят за начинанието й, но все още съпругът й не знае, тъй като от четири месеца работи в Германия. Надява се, че когато се върне в България и той ще я подкрепи.