Това са първите смъртни случаи в базата Гуантанамо, чието съществуване е обект на критики от много правителства и правозащитни организации. Американските военни твърдят, че самоубийството е акт на война срещу Съединените щати. Според други източници то е било извършено, защото задържаните са вярвали, че със смъртта на трима от тях, останалите ще бъдат освободени.

Контраадмирал Хари Харис: “Те са умни. Те са изобретателни и са непоколебими. Не ценят живота - нито нашия, нито своя собствен. Не смятам, че това е акт на отчаяние, а на война, която се води срещу нас.”

За смъртта на двамата саудитци и един гражданин на Йемен се води военно разследване. В Гуантанамо е имало десетки опити за самоубийство. До днес никой от тях не е бил успешен. Тримата затворници са били открити мъртви от надзирателите в най-строго охранявания сектор от затвора. Те са били в различни килии и са се обесили. И тримата са участвали в масовите гладни стачки в базата, които се провеждат напоследък.

Във военния затвор Гуантанамо се намират предимно задържани в Афганистан хора. Съединените щати не ги наричат военнопленници, тъй като това би им дало определени права по Женевската конвенция, а "вражески бойци". Администрацията на Буш е подложена на силен натиск заради този лагер, защото се смята, че така се нарушават правата на задържаните. През затвора са преминали около 760 души. В момента там има 460 заподозрени. Едва срещу десет има повдигнати обвинения. Нито едно дело не е започнало.

Бил Гудман – Център за конституционни права: “Правата на тези хора се нарушават по най-ужасния начин, който можем да си представим. Става дума за начина, по който са задържани - отнети от семействата, от родината си, упоени, натоварени в самолетите и държани без повдигнати реални обвинения.”

Хората в Гунтанамо нямат период на задържане - не се знае кой колко време ще стои тук. Миналия месец ООН обяви, че с това Съединените щати нарушават световната забрана върху насилието и трябва да затворят базата. Всъщност самоубийството е единствената възможност за бягство от Гуантанамо. Другото е невъзможно - от едната страна е малка пустиня, на югоизточния край на Куба. От другата са акулите и ледените води на Атлантическия океан.