Световните агенции днес тиражират информация свързана с политиката на ЦРУ от близкото минало. Става въпрос за времето на Студената война. Решено да спечели Студената война, ръководството на Централното разузнавателно управление не само активно е сътрудничело с помагачи на нацистите след Втората световна война, но и е прикривало престъпленията им. Това показват разсекретени документи от Националния архив на Съединените щати.

От архивите става ясно, че през 50-те години на миналия век ЦРУ е знаело за местонахождението на издирвания за военни престъпления през Втората световна война приближен на Хитлер - Адолф Айхман. Той е ръководил унищожаването на милиони евреи и е един от авторите на "окончателното решение".

Тим Нафтали - историк от университета във Вирджиния: “Изглежда, че Западна Германия е могла да залови Айхман през 1958 година, ако е искала. През март същата година западногерманското разузнаване е информирало ЦРУ, че Айхман живее в Аржентина под името Клеменс. Новите материали на ЦРУ показват, че е имало опасения какво Айхман може да разкрие за най-високите етажи от властта и правителството на Конрад Аденауер".

Западногерманското правителство се страхувало, че може да бъде разкрита истината за съветника по националната сигурност на Аденауер - Ханс Глобке. Преди и по време на войната той е участвал в начертаването на политиката за премахването на евреите от всички сфери на живота в Германия. Като служител на кабинета след войната обаче Глобке активно помагал на американците за антисъветските операции. Документите хвърлят светлина върху сенчестия свят на американското разузнаване и усилията му да използва нацистки военнопрестъпници за шпиони.

Елизабет Холцман - служител на междуведомствена работна група: “За да помогне на нацистите, на нацистките убийци, ЦРУ е заблуждавало друга американска агенция, оказвало е натиск върху медиите да не публикуват значими неща и не е помогнало за залавянето на Адолф Айхман - човекът, организирал окончателното решение, както и други неща”.

Документите показват как ЦРУ е помагало на бивши нацисти да се прехвърлят в Съединените щати и как са били използвани от специалните служби.