От 10 август общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Студентския град може да останат без топла вода. Причината е огромно задължение, което Алма Матер има към „Топлофикация” София.

Мадлена Бъчварова следващата година ще бъде трети курс „Скандинавистика”. Със съквартирантките й вече обмислят как да се справят без топла вода при трийсет градусовите жеги.

„Това е вариант, за бойлер, става въпрос, не за бързовар... Не знам колко е позволено да сложим бойлер... За отоплението вече не знам”, каза Мадлен.

От „Топлофикация” уточниха, че Софийският университет им дължи за отопление на общежитията над 800 хиляди лева. През юни бил сключен договор за разсрочване на плащането с първа вноска на 12 юли. Тя и досега не е внесена.

От Алма Матер обясниха, че са в изключително тежко финансово състояние заради орязаната държавна субсидия. До края на работната седмица не бяха получили парите за август, с част от които смятали да се разплатят.

„Като всяко държавно висше учебно заведение ние всеки месец в началото получаваме 1/12 от бюджета ни, което е за цялата година. За съжаление от години ние 100% не получаваме, Получаваме по-малко - около 90, а от януари месец насам стигали сме и до 65%”, каза проф. Иван Петков, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода.

„Тези такси, които студентите плащат, в момента Студентски град е полупразен. И понеже университетът има една сметка - всички постъпления, включително и постъпленията от бюджета постъпват в сметката. От нея се теглят за стипендии, за заплати, за разплащания с фирми и така нататък”, обясни професор Петков.

Софийският университет трябва да плати на „Топлофикация” над милион и 400 хиляди за всичките си сгради. Дължи още 500 хиляди за охрана, почти милион за данък сгради и смет към Столичната община, около милион на строителни фирми.