Според италианското законодателство за участие в подобна мафиотска структура, присъдата е до 15 години затвор. Съдът разлреда днес жалбите за 13 от уличените в трафик на български деца. По делата работиха 3 съдебни състава. Трафикантите са с наложена мярка "задържане под стража" за 40 дни, заради постъпило искане от италианските власти екстрадирането им в Италия, където да бъдат съдени.

Жоро Ненов – прокурор: "Съгласно член 416 от италианския Наказателен кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 14 години и който подбужда, ръководи и организира сдружението, се наказва, само за това, с лишаване от свобода от 7 до 12 години."

* * *
В прокуратурата в Триест има образувани дела срещу 37 души от страната ни за незаконен трафик на деца. България продължава да е основен транзитен коридор за трафик на хора. Това пише в редовния доклад на Държавния департамент на Съединените щати, по въпросите за глобалните усилия в борбата с трафика на хора.
България е източник, транзитна страна и крайна точка на трафик на жени и момичета към Европа, с цел сексуална експлоатация. Деца от ромски произход са обект на трафик с цел просия и джебчийство, пише още в доклада.

* * *
"Къде са доказателствата и имената на децата, които са жертва на трафик в Италия?". Това попита Кирил Рашков, по известен с името цар Киро, в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин".
Той отрече информациите в пресата, че е на върха на организация за трафик на деца, които проституират, просят и крадат на територията на Италия. Според сина на Кирил Рашков - Иван, с подобни недоказани твърдения се петни името на България.