Българското правителство обеща да изготви такъв план веднага, след критичния доклад на Европейската комисия на 16-ти май. Планът който днес беше представен в Брюксел предстои да бъде одобрен и от министерския съвет.

Меглена Кунева: "Тези мерки в плана са около 23 в област правосъдие и още 10-тина за земеделие и финансов контрол. Ако дадем и най-малкия знак за закъснение, а ние разполагаме с време до първата седмица на септември, комисията ще ни даде повече време да си свършим работата до 2008-ма."

Изпълнението на плана ще бъде контролирано на всеки две седмици от експерти на Еврокомисията. Това стана ясно след срещата на министър Кунева с генералния директор на Генерална дирекция "Разширяване" Майкъл Лий. Най-адмирирано е било публикуването на имуществените декларации на членовете на правителството, а най-очаквани са резултатите в борбата срещу корупцията.

Често критикувана за огромния си административен апарат, сега комисията също реши да съкрати летните отпуски на екипа си за България, за да подготви навреме доклада за страната ни.