Предложенията са изготвени от петте държави, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Предложенията съдържат инициативи за разнообразни мерки, включително нови многонационални преговори. Условието за тях е Ислямската република да спре обогатяването на уран. Освен за ядрено гориво обогатеният уран може да служи и за ядрени оръжия, факт, който предизвиква безпокойството на Запада.

След срещата с Хавиер Солана главният ирански преговарящ за ядрената програма Али Лариджани даде оценка за получените предложения.

Али Лариджани - секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран: “Предложенията съдържат някои положителни страни, но и някои неясноти, които трябва да бъдат отстранени.”

По иранската телевизия Лариджани увери, че неговата страна ще проучи в дълбочина предложенията. Иранският преговарящ изрази надежда, че на следващия кръг от преговорите може да бъдат постигнато балансирано и логично заключение.

По-късно Хавиер Солана се срещна с министъра на външните работи на Ислямската република Манушер Мотаки. На съвместна пресконференция след разговорите представителят на Европейския съюз заяви, че очаква благоприятен отговор за двете страни. Според западни експерти, отговорът ще бъде даден до няколко седмици.