Гарсия успя да привлече гласовете на жителите на столицата Лима, както и на представителите на бизнеса и на средната класа. Победата на Гарсия се смята за удар по аспирациите на лидерите на Венецуела Уго Чавес и на Боливия Ево Моралес за изграждане на левичарска антиамериканска ос в Латинска Америка.

Алан Гарсия: “Днес мнозинството от страната отправи послание в подкрепа на националната независимост и националния суверенитет. Това е поражение за усилията на господин Уго Чавес да ни присъедини към неговите милитаристични и назадничави експанзионистични проекти, които се опитва да наложи в Латинска Америка. Днес Перу каза “не”. “

Алан Гарсия бе избран за президент през 1985 година, когато бе едва на 36 години. В края на петгодишния си мандат страната бе изпаднала в тежка икономическа и социална криза. Малко след това бе принуден да се спасява в чужбина и да живее в изгнание. Преди 5 години отново бе кандидат, но загуби срещу Алехандро Толедо. Според наблюдателите изборът на Перу е в подкрепа на по-малкото зло срещу бившия военен и яростен националист Оянта Умала.