Сред тях са синът на съдия от Силистра и Боян Петракиев-Барона, осъждан многократно. Барона беше пуснат срещу 200 лева гаранция. От МВР и ГДБОП съобщиха за операцията в четвъртък, като обясниха, че работата по случая е започнала през септември миналата година съвместно със службите на Германия, Белгия, Австрия, Испания и Италия. При акцията бяха обискирани домовете на няколко магистрати в Силистра, заради подозрения към синовете им и техни близки, че са членове на групата. Съобщено беше, че са иззети компютри, камери, карти, заготовки, документи, фалшиви кредитни карти.

Днес Боян Петракиев съобщи, че доброволно е предал личните си кредитни карти. Барона видя политически мотиви зад задържането си, определи акцията като "билет за европа". Той не пожела да обясни, какъв бизнес има с останалите задържани по случая. Уточни, че данъци не плаща.

Синът на силистренския съдия Галя Антонова - Христо Върбанов вече има следствено дело за фалшификации на кредитни карти. Днес той, Милен Добрев и Димитър Леонов бяха пуснати с мярка за неотклонение - подписка.

В мотивите на съда за освобождаването от ареста на четиримата задържани е, че липсват доказателства за участието им в престъпна група. Няма данни, че се познават, не са приложени доказателства за използването на специални разузнавателни средства при разследването. Няма технически експертизи, които да доказват, че с намерените карти са извършвани престъпления. Разследването на случая продължава.