Вчера Черна гора провъзгласи своята независимост от Сърбия в резултат на референдума, проведен преди две седмици. Като обяви, че ще подпомага диалога между Сърбия и Черна гора, Брюксел се ангажира да "уважи решението на черногорския народ" на 12 юни.

НАТО съобщи, че зачита резултата от референдума в Черна гора за отделяне от Сърбия. В специално изявление Генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер изтъкна, че това е демократичната воля на черногорския народ. Той призова правителствата на двете страни да търсят уреждане на спорните въпроси.

Цяло денонощие в Подгорица и други градове черногорците празнуваха обявяването на независимостта. Независимостта на Черногорската република беше обявена снощи на извънредна сесия на парламента. Пред сградата му беше издигнато националното знаме - златен двуглав орел на червен фон.

* * *

Сръбската полиция потвърди, че вчера в Белград се били открити телата на двама известни членове на Земунския клан. Наблюдателите, които следят проявите на организираната престъпност в Сърбия, са на мнение, че започва нов етап от гангстерската война.