В Ирак пък разглеждат разследванията за военни престъпления като индикатор доколко иракските власти са в състояние да се справят с нарушителите на закона.

Седем морски пехотинци и 1 моряк от частта базирана в Кемп Пендълтън, щата Калифорния, може да бъдат съдени за убийство и отвличания, извършени през април в Ирак. Дали те са виновни или не, местните хора имат свое мнение по въпроса.

Мисля, че хората имат доста въпроси относно войната, но те наистина подкрепят на 100 процента нашите части. Хората продължават да правят разлика между едното и другото. Някои приписват инцидентите на несигурността и опасностите в Ирак.

В момента в Ирак върви разследване на инцидент за убийството на 24 граждани в Хадиса. Американски военни бяха оневинени за операцията в Ишаки, където бяха убити 11 души, 5 от които деца. Иракчаните следят развоя на събитията със смесени чувства. Те казват, че американските войници са извън обсега на закона, значи те са предубедени и знаят, че има нарушения но независимо от това те настояват, че американски войник не може да бъде съден в Ирак.