"Оценяваме, че по-подробно коалиционно споразумение ще реши много от проблемите при взимането на решения", заяви Емел Етем. Тя обаче уточни, че засега идеята няма да се обсъжда с НДСВ, тъй като има по-важни въпроси.

На двудневен семинар в Боровец Движението за права и свободи обмени опит в коалиционната политика с германски либерали от Свободната демократическа партия.

Коалиционното споразумение на германските либерали е "дебела книга", в която са описани всички детайли на взаимоотношенията. Това е една от основните разлики с ДПС, обобщи Емел Етем. Фактът, че споразумението с НДСВ е рамково, поражда проблеми "при вземането на решения в кризисни ситуации, при изготвянето на позиции по закони. Вероятно проблемите се дължат на неопитността на нашите колеги", коментира г-жа Етем. Тя обяви, че за разлика от германските си партньори ДПС няма намерение да иска вицепремиерски или министърски постове.

Сред изненадите за гостите е фактът, че БСП участва в кабинета без коалиционно споразумение с управляващите. Обсъжданата тактика за местните избори допуска коалиране с печеливш партньор, а не непременно с НДСВ.

Според Манфред Рихтер от Свободната демократическа партия, "повечето коалиции имат трудности, защото комуникационната структура не функционира и е необходим институционален път за подаване на информация между партньорите".

Заместник-председателят на ДПС е на мнение, че в диалога с НДСВ има такова звено - съвместните заседания на парламентарните групи и правителството.