По думите на Карл Дийм България също се справя добре, въпреки, че не всичко е свършено. Вижте още какво каза за Би Ти Ви светът австрийският дипломат.

Посланик Дийн, австрийското председателство си постави доста амбициозна програма преди 5 месеца. Как оценявате изпълнението и до сега?

Карл Дийм : "Миналата седмица на среща в Австрия се стигна до заключението, че Европейската конституция не е мъртва, дори да не бъде наричана конституция, а по друг начин. Въпреки, че французите и холандците казаха не, такъв договор е необходим. Сред положителните резултати от австрийското председателство е и това, че успяхме да постигнем съгласие по финансовата перспектива, по общата енергийна политика, еврото остана силно, а страните-членки се споразумяха за минимална ставка на ДДС и по директивата за услугите. Мотото "Нека полският водопроводчик да работи във Виена”, вече е реалност."

- А каква ще бъде реалността за българските работници, когато станат част от европейската общност?

Карл Дийм: "Германия и Австрия са сред страните, които избраха да въведат дълги преходни периоди за достъп до пазара на труда. Поехме този път, изхождайки от нашето географско положение и от данните за безработицата. В момента в Чехия и Словакия работят повече австрийци, отколкото чехи и словаци в Австрия. Ако тази тенденция се запази, преходните периоди могат да бъдат съкратени. В Австрия се обучават около 5000 българи. Сигурен съм, че не искате да изгубите тези специалисти. Посолството е подготвило едно предложение за българите тук на възраст от 13 до 25 години. Те могат да напишат есе за Европа и така да получат награда за усилията си.”

- Нека поговорим за усилията, които трябва да положим до есента, когато ще е ясно готови ли сме за членство от 2007-ма. Преди последния доклад на Еврокомисията австрийски представители в Брюксел предупредиха за предпазни клаузи в две посоки - правосъдие и вътрешен пазар. Такава ли е и вашата прогноза?

"Много е рано за прогнози. Само за предния доклад в България дойдоха за проверки 60 екипа. Експертите все още съгласуват своите становища. Съгласен съм обаче, че когато гледаме под лупа съдебната система, не бива да забравяме селското стопанство, ветеринарния контрол, опазването на околната следа.По отношение на АЕЦ "Козлодй" също е важно да бъде спазено всичко обещано. Знаете колко чувствителна е Австрия към тази тема."