В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България на връх Околчица край Враца имаше всенароден митинг - поклонение. Хиляди българи се събраха, за да отдадат своята почит на загиналите за свободата на България и да се поклонят пред делото на Христо Ботев.

Премиерът Сергей Станишев поздрави българите, че не са забравили подвига на Ботев, на неговите четници и на всички въстаници от април 1876 година. В 60-тия национално-туристически поход "Козлодуй - Околчица" участваха над 1000 души от различни краища на България.

* * *

Паметник на Христо Ботев се издига пред блок 209, в Ловеч. Хората от квартала сами са изградили монумента, а сега около него смятат да разположат и цяла алея на героите.

Всичко започнало когато преди три месеца двама души от блок 209 в Ловеч случайно намерили бюста на Ботев изоставен в един склад.

Никой не знае откъде идва статуята, но всичките 200 души от блока се включили с труд и средства в изграждането на постамента и облагородяването на мястото около паметника. Хората са решили да облицоват постамента и да поставят мраморна плочка с безсмъртните стихове на поета "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".