Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да напусне преговорите за издигане на единна дясна президентска кандидатура, след като вътрешният министър разкри, че е бил агент на бившата Държавна сигурност. За това настоя лидерът на ДСБ Иван Костов.

От ДСБ смятат, че министърът на вътрешните работи Румен Петков използва досиетата за удари срещу свои и чужди, защитава сътрудниците на Първо главно управление на ДС и натоварва с вина само сътрудниците на Шесто управление.

Ген. Атанас Атанасов: “Ахмед Доган беше обявен през 1997 година за сътрудник на Първо управление на ДС. Архивът на Първо управление се съхранява в НРС и заради това Румен Петков не го оповестява. А за Красимир Каракачанов, съгласно тогава действащия закон, чл.12 - не се обявяваха имената на сътрудниците, които към момента са действащи - това е истината”.

Иван Костов: “Точно тази част, която е свързана с организираната престъпност и корупция по най-непосредствен начин, тази част министър Петков се опитва да оневини”.

Според сините непоказването на всички досието на бивши офицери или сътрудници на ДС, които днес заемат постове във властта е и опит за прикриване на своите.

Иван Костов: “Опит косвено да се направи пътека за отстъпление, ако е вярно, че много висш български политик е агент Гоце. Ако е бил агент Гоце, той е бил сътрудник на Първо главно управление - т.е. на добрите в кавички”.

Според ДСБ преговорите на десните за обща кандидатура за президент трябва да напусне компрометираният вече депутат от НС Красимир Каракачанов.

Иван Костов: “Г-н Каракачанов трябва да напусне формата на преговорите в лично качество, това би било достойна позиция. Партията му може да остане”.

ПГ на БНС иска отваряне на досиетата с нов закон, като архивите да бъдат проверени от специална комисия, за да се разграничат доносниците от българските граждани, работили за сигурността и интересите на България.

***
Красимир Каракачанов коментира, че ако се иска напускането му "в лично качество", той е готов да направи "всякаква жертва в името на издигането на единна дясна кандидатура". В същото време той заяви, че ако се иска излизането на ВМРО от преговорите, то това няма да е добър ход, защото цитирам "никой не се отказва от още гласове по време на избори".

***
Съдиите от Върховния касационен съд настояват за публично огласяване на данните, за това, били ли са сътрудници на бившата Държавна сигурност или не, съобщиха от съда. Под молбата с това искане са се подписали 88 съдии, в това число председателят Иван Григоров и тримата му заместници. Само един съдия е отказал да сложи подписа си.