Четири от пет граждани на Европейския съюз подкрепят забраната за пушене в училища, офиси и други затворени обществени помещения. Европейците обаче не са толкова категорични, когато става въпрос за забраната за пушене в заведенията. Тя се подкрепя само от 61% от запитаните.

Резултатите от проучването показват още, че в одобрението на забраната е най-силно в страните, където тя вече е в сила. Забраната за пушене в ресторантите и баровете се подкрепя от най-много италианци – 88% и от най-малко чехи – 35%, сочи още изследването на “Евробарометър”.

Първата забрана за употреба на цигари в на обществени места в национален мащаб беше въведена в Ирландия през 2004 година. Италия и Шотландия забраниха пушенето в затворени обществени помещения, а останалата част от Великобритания ще въведе разпоредбата от 2007 г.
От тази нощ се забранява пушенето на обществени места и в канадските провинции Квебек и Онтарио.

Според изследването на “Евробарометър” най-страстните пушачи в Евросъюза живеят в Гърция, Кипър и Португалия. Около 40% от гърците и кипърците пушат до 29 цигари на ден, а 18% - над две кутии. Петдесет и седем на сто от анкетираните жени не са палили цигара през живота си. При мъжете този процент е 35. Двадесет и две на сто са отказали пушенето.