Професионализацията във военноморските и военновъздушните сили може да завърши и по-бързо, но процесът в сухопътните войски е по-труден. Генерал Стойков каза, че за да може и този вид войски да стане напълно професионален, догодина трябва да бъдат приети над 2 хиляди и 800 кадрови военнослужещи, но обикновено се явяват в пъти по-малко желаещи.

ген. Златан Стойков - Началник на ГЩ: "Опитът ни показва, че през последните години в Сухопътните войски се явяват по около 2 000 желаещи. Преминавайки през тези процедури ние приемаме по 700 войници годишно. За да можем да попълним тази цифра от 2 800 трябва да се явят 8-10 000 души. Освен това учебно-материалната база не позволява да бъдат обучени качествено тези хора, за да поемат задълженията на наборните военнослужещи."

Новият началник на Генералния щаб днес представи своя екип. Освен професионализацията и модернизацията на въоръжените сили, сред основните си приоритети генерал Стойков посочи и усъвършенстването на системата за заплащането на военните, както и тяхното жилищно и здравно осигуряване.