Десет от издирваните българи, свързани с мрежа за трафик на хора и деца за Италия, все още не са арестувани, припомни министър Румен Петков. Други 29 обаче са задържани при съвместната операция с италианските служби и днес акцията беше обявена за успешен пример за сътрудничество.

* * *

Плевенският окръжен съд постанови задържане под стража за 40 дни на 27 души, от престъпната група за трафик на деца в Италия. Временното задържане е по искане на италианските власти, заради подготвяне на документите за екстрадиция.

20 от задържаните са мъже, седем са жените. Участвали са в разчленена и сложна международна организация, действаща с оперативна база в България. Извършвали са множество престъпления през последните няколко години.

Силвия Кръстева - зам. Председател на Окръжен съд – Плевен: “Джебчийски кражби, лъжесвидетелство, влизане без разрешение на територията на република Италия, използване на фалшиви международни паспорти, създаване на фалшиви свидетелства за управление на МПС, наркотрафик, кокаин, насилствено принуждаване на малолетни за извършване на престъпления, по специално престъплението кражба, трафик на фалшиви банкноти, превеждане на лица в робско подчинение или т.н. трафик на хора.”
Голяма част от задържаните са от гр. Левски. Между тях са зам. председателят на мешерето Горан Станев и племенницата на цар Киро. Това са къщите, в които живеят част от заможните цигански фамилии в града. Обществена тайна е, че са издигнати с пари от кражби в Европа.

22 са малолетните момичетата, принуждавани да извършват кражби и други престъпления в Италия. Част от тях са били подлагани на побой и заплахи. Обикновено са купувани от по-бедни ромски семейства в региона и обучавани от по-възрастни жени. Според председателят на върховното мешере Златко Младенов, виновните трябва да бъдат наказани.

Златко Младенов - председател на върховното мешере : “Има институции, които ще решават този проблем и ще се разбере кой е виновен и кой не.” Временната мярка задържане под стража може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.