Бюджетът за следващата година разгорещи синдикати и работодатели. Правителството не планира увеличение на минималната работна заплата през 2011 г. и доходите на най-ниско платените ще останат замразени. За сметка на това обаче пък кабинетът се отказа от промяна в данъчните закони, която щеше да натовари фирмите догодина да плащат още по-голям корпоративен налог. Това се случи на днешната среща на социалните партньори преди правителството официално да одобри Бюджет 2011 и да го внесе в парламента.

Димитър Анестев проследи днешното заседание на тристранния съвет. Близо четири часа финансовият, социалният и здравният министър обсъждаха със синдикатите и работодателите данъчните закони и бюджета за догодина. Дебатите за здравната реформа бяха отложени за следващата седмица.

След срещата нито един представител на кабинета или на финансовото министерство не излезе пред репортерите, за да мотивира официално защо в Бюджет 2011 не е заложено никакво увеличение на минималната работна заплата. Социалният министър до последно таеше надежди, че в бюджета ще се запише увеличение на минималната заплата от 240 на 270 лева. Все пак финансовият министър коментира темата по-рано днес, преди срещата му със социалните партньори.

"В проектозакона за бюджета няма такова предложение”, заяви министър Симеон Дянков.

Според последния вариант на проектобюджет 2011, който бе представен на синдикатите и работодателите, минималната работна заплата догодина ще си остане 240 лева, а най-ниската пенсия ще е 136 лева.

Какви са другите параметри в Бюджет 2011.

Финансовото министерство няма да променя данъците както за фирмите, така и за населението. Промяна ще има само при ДДС за туризма, като от април догодина то ще се изравни на 9% както за българи, така и за чужденци. Засега не се предвижда никаква промяна и на здравноосигурителните вноски. Кабинетът планира да събере 25,8 млрд. лева, но пък да похарчи с 2 млрд. лева повече.

Синдикатите реагираха остро и отхвърлиха този проект на бюджета. Работодателите го подкрепят, но с доста резерви и забележки.

Според синдикатите следващата година обикновеният човек ще живее по-бедно и с по-малко пари.

"Сумарно 2010-та и 2011-та при тази липса на промяна на минималната работна заплата и замразяването на доходите, загубата за хората ще е около 7%. Това са го направили в анализ нашите експерти. Тоест реално вие ще загубите покупателна способност”, смята Иван Кокалов от КНСБ.

"Някои хора считат, че може с тия пари да живееш. Това са хора, които явно нямат голяма част от проблемите на нашите сънародници и считат, че може да се живее на фотосинтеза. Ние и КНСБ няма да подкрепим Бюджет 2011”, заяви Константин Тренчев от КТ "Подкрепа".

Въпросът за здравната реформа и конкретни числа за здравеопазване и осигуровки не е обсъждан днес. Бизнесът предупреди, че прогнозата на финансовото министерство догодина икономиката да отчете ръст от 3,6% е силно надценена и дори „е в сферата на икономическите фантастики”. Работодателите са резервирани и за какви цели ще се харчи дългът, който правителството планира да емитира.

"Два милиарда и половина. Но този заем няма да отиде за капиталови разходи или за осъществяване на реформи, а ще отиде да потребление за социални разходи. Тоест заемът ще бъде за създаването на условия за, бих казал, едно политическо спокойствие преди изборите 2011-та. Това ми напомня за една политика да взимаш заем, пък след това ще му мислим”, коментира Божидар Данев.

"Нашата позиция е да има балансиран бюджет. Колкото се може по-балансиран. Не само за увеличение на приходната част, но и за разходната част, особено в онези елементи свързани с разходите на администрацията”, каза Цветан Симеонов от БТПП.

Като цяло бизнесът подкрепя новите данъчни закони.

Така и не стана ясно обаче дали на утрешното заседание министрите ще одобрят официално бюджета. Предвид забележките на работодателите, не е изключено той да бъде ревизиран още веднъж. Първоначалните нагласи на финансовото министерство бяха бюджетът да бъде внесен за обсъждане в парламента до края на този месец.