Вулканът се намира на 70 километра от епицентъра на земетресението. Тази сутрин той е изхвърлил 78 облака с горещ газ и пламъци. Според вулканолози има опасност от мощно изригване. През последните седмици Мерапи беше много активен и десетки хиляди жители в околностите му бяха евакуирани. Междувременно в засегнатия от труса район започна мащабна операция за снабдяване на пострадалите хора с медикаменти и продукти от първа необходимост.

Център за разпределяне на помощите стана град Бантул, южно от Джогякарта, който е сред най-силно пострадалите от земетресението. Въпреки че армията се включи в разпределянето, според местните власти спасителните работи протичат твърде бавно. Стотици ранени продължават да пристигат в болниците, но помещенията са препълнени и лекарите обслужват пациентите отвън. Много от оцелелите прекараха нощта на открито или в палатки до разрушените си домове.

Според хуманитарните на първо време най-важното е да бъдат осигурени палатки и чиста питейна вода за пострадалите. Самолет на ООН с палатки и оборудване за спешна медицинска помощ пристигна в засегнатия от труса район. Япония и Австралия изпратиха лекарски екипи и апаратура. Правителството изчисли, че спасителните и възстановителните операции ще струват около 107 милиона долара и обеща да реконструира пострадалия район в рамките на една година.

* * *

По последни данни при земетресението на индонезийския остров Ява в събота, броят на загиналите надхвърли 5 000 души. Властите снощи въведоха извънредно положение.
Земетресението е станало в един от най-гъсто населените райони на света. По данни на УНИЦЕФ две трети от жертвите са деца. Болниците в засегнатите райони са препълнени и вече не приемат по-леко пострадалите.

Според Червения кръст и Червения полумесец 200 000 души се страхуват да се върнат по домовете си от страх от вторични трусове. Освен от палатки, пострадалите от земетресението жители на района се нуждаят и от одеяла, спално бельо, питейна вода и особено от храна. Президентът на Индонезия поиска медицинска помощ от Австралия, която вече предложи над 2 милиона долара за храна, подслон и лекарства.