Специалистите от Гражданския комитет за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене" предупреждават, че потреблението на електричество у нас достига пределни норми.

Само строежът на новата централа ще гарантира, че няма да имаме нов режим на тока, твърдят енергетиците от комитета. По данни на Министерството на енргетиката, миналата година България е произвела 43 милиарда киловатчаса.

Главният проектант на АЕЦ "Белене", Косьо Косев, казва, че това е второ постижение след 1988 година, когато са произведени 45 милиарда киловатчаса. Специалистите припомнят, че тогава имаше режим на тока. А от 1988 г. насам у нас не са пускани в експлоатация нови електрически мощности.

Бившият директор на КИАЕМЦ, инж. Михаил Велчев обяснява, че при съвземане на нашата индустрия ще последва режим на тока, защото "сме обвързани с договори за износ на електрическа енергия".

Турция е голям пазар за българско електричество, който бързо се разраства. Затова енергийните специалисти мислят, че България има възможност да стане енергиен център на Балканите. На площадката в Белене могат да бъдат построени до шест ядрени реактора.