Законът ще даде възможност на властите да арестуват ръководители от времето на Милошевич като бившия премиер Милан Милутинович и бившия началник-щаб на югоармията Драголюб Ойданич.

Министърът на правосъдието Славо Миркович заяви, че с този закон се слага край на един мъчителен за страната период на войни и международни санкции.

Приемането на закона стана под натиска на Съединените щати, които замразиха помощта си за Югославия, докато Белград не започне да сътрудничи на трибунала в Хага. Законът бе приет след труден компромис между партньорите в управляващата коалиция ДОС. Вицепремиерът Миролюб Лабус настоя текстът да бъде одобрен, тъй като отговорността трябва да бъде индивидуализирана и виновните трябва да я понесат.

Новият закон позволява екстрадирането само на заподозрени, които вече са били обвинени от Международния трибунал. Един от текстовете уточнява, че Трибуналът има право да извършва дейността си на територията на страната, но само в рамките на националните закони и ако не застрашава националната сигурност и не накърнява суверенитета.