БСП не приема обвързването на въпроса за ромската интеграция  с приемането на България в Шенген. Това каза международният секретар на БСП Деница Златева, която се позова на изказване на държавния секретар на Франция по европейските въпроси. От левицата не изключват да зададат въпроси в рамките на парламентарния контрол на министрите на външните и вътрешните работи Николай Младенов и Цветан Цветанов по темата.

БСП призовава българското правителство да предприеме активни действия за навременно влизане на страната ни в Шенген, съгласно изработения и съгласуван план с представители на ЕК. Според експерта по етнически и религиозни въпроси Мирослав Попов трябва да се поиска обяснение от френските власти какви са конкретните претенции към всеки един от българските роми, които депортират и с какво те са нарушили закона.

Европейските средства за интеграция на ромите в България са били монополизирани от няколко неправителствени организации, смята Деница Златева. Според Мирослав Попов средствата са били използвани нерационално и девет десети от парите не са минавали през държавни институции, а са влезли във фирми и неправителствени организации и не се упражнява обществен контрол.