Глобата за продажба на алкохол на малолетни ще бъде до 500 лева, а при системна продажба на алкохолни напитки на деца под 18 години, санкцията достига до 2 000 лева и лишаване от свобода до 1 година. Това предвиждат приетите днес от Правителството предложения за изменения в Наказателния кодекс.

Лишаване от свобода до 30 години и глоба до 30 000 лв. се предвижда за подкуп в особено големи размери. Наказанието за изнудване е от 5 до 15 години затвор. За изнасилване и въвличане в проституция се предвижда лишаване от свобода от 3 до 5 години. Въвеждат се нови раздели в Наказателния кодекс за криминализиране на детската порнография и за компютърни престъпления.

Министърът на правосъдието Антон Станков подчерта, че е предложено в Наказателния кодекс да бъде създаден нов раздел - "Трафик на хора", съдържащ разпоредби относно наказването на трафика на лица с цел да бъдат използвани за развратни действия, принудителен труд, вземане на органи, държани в принудително подчинение както на територията на страната, така и в международен мащаб. Предвиждат се квалифицирани състави за трафик на деца.