Над четвърт милион българи страдат от някаква форма на рак, а броят им непрекъснато расте. Според данните за 2009 година, новорегистрираните случаи са рекордните 33 хиляди. Данните изнесоха водещи специалисти в областта на онкологичните заболявания в навечерието на Световния ден за борба с рака - 4 февруари. Най-разпространени остават ракът на гърдата, на белия дроб и на дебелото черво.

40 хиляди българки страдат от рак на гърдата. Заради болестта, всяка година изчезва по един град с население между 15-20 хиляди души. В същото време страната ни продължава да е на първо място сред европейските държави в негативния списък за най-редки профилактични прегледи.

"Което очевидно е един логичен резултат на начина на живот, който ние като общество водим и особено младите със зачестилото и ранно тютюнопушене, с неправилното хранене, с това обездвижване", каза проф. Иван Черноземски, онколог.

От 1 януари държавата въведе нови два задължителни прегледа за профилактика на рак, но се оказва, че засега те не се провеждат, тъй като липсва договор между здравната каса и болниците.