Нашият репортер Константин Караджов обяснява защо много заведения може и да не успеят да се справят с това предизвикателство.
Един болен сервитьор или замърсена храна може да предизвика взрив на хранителни отравяния. И това се случва у нас почти всяка седмица. Точно това цели да предотврати международният стандарт ХАСЕБ, вече задължителен и в България.

Дори само едно от изискванията - в кухнята да има три отделни мивки за месо, зеленчуци и яйца изглежда непосилно за много от 12-те хиляди места за хранене в България. Затова се единици хотелите и ресторантите, въвели новата система.

Самата система поддържа една гаранция за безопасност на храните, която е изключително важна в нашия сектор. Очаква се най-големи проблеми да срещнат малките барове и кръчми, прогнозира консултантът доктор Кехайов, който се занимава с въвеждането на новата евро-система.

От първия януари започват глобите, а при системни нарушения може да се стигне и до затваряне на заведенията. Даже да се направи някакъв компромис от страна на държавата по отношение на сроковете, ще има два вида заведения за хранене - такива, които са ги въвели и такива, които ги няма вече.