А и с това, че там е сниман българският филм “Бай Ганьо”. Но през последните години едновековната сграда често сменя стопаните си и местните хора са притеснени за съдбата й.

От построяването на банята в Банкя през 1912 година, досега не и е правен ремонт. Счупени са стълбища, падат мазилки. Дори не пускат камерата ни вътре, от страх от срутвания. Водата тук е лековита. 63-годишният Павел Григоров избягва байпаса само след няколко бани.

"Регулира и кръвното налягане. С тези хора, с които се къпем в минералния басейн, всички споделят, че средно 10-12 бани свалят кръвното от 180 на 140."

Затова сега заплахата този лечебен център да остане в миналото стряска мнозина. Има твърде много хора, които разчитат изключително много само на резултата от тази баня.

Поради ремонт банята няма да работи временно. Поне това пише на вратата зад мен. Тъй като все още не е ясно чия е точно собственост е банята и кой трябва да се грижи за нея и да я ремонтира, съответно не е ясно точно колко ще продължи това временно положение.

Днес комисия от здравно министерство, отдела за Паметниците на културата, общината в Банкя и ХЕИ са направили оглед на банята. До седмица ще е ясно колко пари трябват за ремонта. Следва после да бъдат намерени.