Никога не трябва да се повтаря геноцидът над народи или етнически групи - се казва в декларацията на Народното събрание.

Преди 59 години България и Дания не депортират своите евреи в лагерите на смъртта. 49 хиляди български евреи са били заплашени от депортиране. Някои от хората, които днес се събраха в синагогата, нямаше да бъдат родени, ако България бе направила това, което много европейски държави са направили.

"Българският народ с право може да се гордее, че бе единственият в Европа, който убедено застана в защита на своите евреи в годините на Втората световна война", каза Огнян Герджиков, председател на Народното събрание. 

Въпреки това 11 363-ма души са депортирани от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които по това време са в пределите на българската държава. Днес Българският парламент осъди всички прояви на расизъм, ксенофобия и антисемитизъм. Днес има и тревога от масираното напоследък разпространение на фашистка литература.

"И резултатът бе налице. Навръх Пасха, най-свещеният израилтянски празник, еврейскто училище осъмна във свастики. Аз задавам въпроса - какви бяха последствията. Никакви!", заяви Лютви Местан. 

Парламентът е най-висшият орган на страната и първи трябва да покажем, че можем да се справим с тези опасни тенденции, призова Лютви Местан в присъствието на министъра на вътрешните работи.