В Китай най-малко 114 миньори бяха извадени живи, след като прекараха цяла седмица затрупани в подземна галерия. 39 души все още се издирват. Спасителната операция продължава.

Аварията стана на 28 март. Работниците пробили стена на изоставена шахта и галерията се наводнила. От намиращите се в мината 260 миньори 108 успяха да излязат. Цяла седмица 3 000 души денонощно изпомпваха водата от рудника. Миналия петък за първи път се появиха признаци, че в забоя са останали живи хора. Спасителите прокопаха тунели и с кофи започнаха да спускат храна и вода на миньорите. Първите 9 оцелели бяха извадени тази нощ.

Всички проявяват едни и същи симптоми - силно понижена телесна температура, остра кожна инфекция от продължителното стоене във вода и сериозно обезводняване. Освен това някои от тях са в шок.

Първоначалното разследване показа, че ръководството на мината е пренебрегнало течовете, които се появили в галерията малко преди инцидента, съобщиха от Държавната служба по безопасност на труда. Асошиейтед прес припомня, че Китай е на първо място в света по фатални злополуки в мини. Повечето се дължат на слаб контрол на нормите за безопасност. Миналата година при подобни инциденти са загинали над 2 600 души.