Мотивът за забраната е, че цигареният дим вреди на сервитьорите и барманите, докато те се намират на работното си място.

Според бизнесът обаче, това ще доведе до фалит на 40 процента от заведенията. Забрана на пушенето в баровете още се обсъжда, а в здравното министерство чакат инструкции от Световната здравна организация.

Идеята за спиране на пушенето в кръчмите е взета от Испания, Италия и Ирландия, където това вече е закон. Според сега действащата наредба за пушенето у нас, то е забранено на работното място, а местата в заведенията са разделени на маси за пушачи и такива за непушачи. Така написана обаче наредбата нарушава правата на обслужващия персонал.

Извън сферата на тази забрана останаха сервитьори, бармани, персонал, който работи по заведенията. Тъй като там допуснахме да се пуши. Тези хора въпреки че са на работните си места, не сме им осигурили среда свободна от тютюнев дим.

Забрана на пушенето по заведения, ще удари сериозно ресторантьорския бизнес, оплакаха се собственици. 30-40% от заведенията за обществено хранене ще бъдат ликвидирани, ще бъдат затворени. От запитаните от нас сервитьори нито един не се оплака, че се чувства зле от тютюневия дим на работното място.

Собствениците на ресторанти твърдят, че правят оборот от 2 млрд. евро годишно и такава забрана не само ще доведе до отлив на клиенти, но и ще ги принуди да уволнят половината сервитьори.