За два дни лидерите на НАТО приеха план за изтегляне от Афганистан, уговориха се да запазят Алианса като ядрена сила и със съдействието на Русия да създадат общ щит за противоракетна отбрана.

Изтеглянето от Афганистан трябва да започне догодина и да приключи до края на 2014 г. Постепенно афганистанските сили за сигурност трябва да поемат контрола над провинциите от близо 140 000 военни от НАТО.

Българският президент заяви, че България има готовност да изпрати още наши военни в Афганистан, в допълнение на около 560-те, които служат в Кабул и Кандахар.

НАТО ще разработи система за противоракетна отбрана в Европа - комбинация от европейска система и компоненти от Съединените щати. Още преди срещата в Лисабон бе известно, че американски ракети ще бъдат разположени в Полша и Румъния.

След политическите решения на върха, сега трябва да бъдат уточнени и конкретните важни за България детайли - още колко наши военни ще заминат за Афганистан и къде, какви ще бъдат конкретните ангажименти на България към щита за противоракетна отбрана и колко ще ни струва всичко това.