
Новите изисквания са регламентирани в наредба, която Министерският съвет вече прие. Най важното изискване една храна да бъде етикирана като бързо замразена е това че във всички части на храната температурата трябва да е минус 18 градуса. Ако не се спазват условията за съхранение на храната тя може да стане опасна.
Термометрите в хладилните камери трябва да се поставени на видимо място. Търговците трябва да водят и съхраняват документацията за замразените храни.
Направихме проверка как се изпълнява наредбата в хранителните магазини. Всички хладилни витрини са снабдени с термометри извършват се ежедневни измервания на температурата в тези хладилни витрини и документацията по тях се съхранява от самото основаване на всеки магазин.
Министерското постановление влиза в сила от 31 март тази година. Изискванията на наредбата не се прилагат за сладолед и други подобни храни съдържащи лед за хранителни цели.