В националната дискусия за матурите, проведена в НДК, участваха министърът на образованието и науката Владимир Атанасов и експерти. Просветният министър бе освиркан в началото на срещата-разговор от учениците заради неяснотата около провеждането на матурите.
Гимназисти от цялата страна  пристигнаха в София, за да участват в дебатите, продължили три часа. 

"Урокът" на просветното министерство с ученици, учители и родители започна с концерт.
Час и половина гимназистите реагираха емоционално на всеки аргумент "за" и "против" матурите.
Родители поискаха образователното ведомство да направи обществено допитване дали матурите трябва да бъдат въведени догодина. Учениците настояват те да бъдат отменени до 2006 г.
Министър Атанасов смята да се опита да ги убедя, че матурите са важни и необходими.

Гимназистите настояват да могат да се освобождават от изпитите. От министерството обясниха, че по закон това е невъзможно. Учениците контрираха, че има противоречия в законите. 
Ако дванадесетокласниците не се яват на препитванията догодина, ще получат удостоверение за завършено образование, но няма да имат право да кандидатстват в университети.
Ректорите на повечето висши училища заявиха, че матурите не могат да осигурят влизането в университета.

В края на дискусията всеки участник получи тениска с цитати от произведения на български автори. Фланелките и цялата организация на срещата струват над 20 000 лева, обясниха организаторите. Парите за мероприятието са предоставили спонсори.

До няколки дни учениците ще решат дали да подновят протести си.