До момента са подадени над 100 оферти.
От 2001 година до сега са одобрени 1923 проекта, над две трети от тях вече са финансирани. Субсидиите са около 729 милиона, а инвестициите - двойно повече.

"В сектора на селското стопанство, в производството на продукти като месо, мляко, вино, риба, 95% от инвестициите в този сектор са направени чрез САПАРД", коментира Владимир Карамишев, зам.-изп. директор на Държавен фонд “Земеделие”.

Проектите, които се приемат сега са за производство и преработка на месо, мляко и яйца, с трайни насаждения, селскостопански и рибни продукти, с изграждане на пазари и тържища.
Според земеделските производители, проблеми все още има и при оформянето на проектите, и при отпускането на банкови кредити.

“Секторът, който ние подпомагаме е достатъчно рисков, зависи от климатичните условия и други фактори , които могат да се намесят като птичия грип при пилешкото месо. От тази гледна точка, може би банките подхождат по-рестриктивно”, допълни Карамишев.

От фонда увериха, че ако остане ресурс, до края на годината ще бъде открита още една дата за прием на проекти. Може да се подават и отхвърлени проекти, които са преработени според изискванията.
След края на САПАРД тази година, за субсидии в същите сектори отново ще се кандидатства, но по други програми.