Десет години след началото на войната в Босна още откриват нови и нови масови гробове. Последните два, намерени в Северозападна Босна съдържат телата на мюсюлмани, убити през юни 1992 г., когато босненските сръбски сили превземат района.

Истински паметник на войната е и самата столица Сараево. Освен видимите следи по сградите, обсадата на града остави още един, скрит спомен за себе си. Това е тайният някога тунел, свързвал града със света в продължение на 44 месеца под дулата на сръбската артилерия. Дългият 800 метра тунел е построен за шест месеца през 1993 г. и свързва обсадения квартал Добриня и района на летището Бутмир, контролирано от мюсюлманите.

Под земята са прехвърляни храни, войски и оръжие и в двете посоки. Тунелът преминавал под пистата на летището, което беше използвано за доставка на международна помощ за агонизиращия град. Чак през 1996 г. тунелът започва да рухва и част от сараевското летище е затворена за реконструкция.

Сега в мазето на семейство Колар в Бутмир, където свършвал тунелът, е създаден музей от две стаи. Възстановени са и 25 метра от тунела.