Няма опасност от вторично обгазяване, след като катастрофиралата край Дебелец автоцистерна бе изтеглена със специална техника на пътното платно след четиричасова операция. Екипите на пожарната приключиха операцията по прехвърлянето на около 16 т стирол, останал в катастрофиралата цистерна в здрава. По време на операцията не беше допуснат теч. Няма пострадали хора.

Бедственото положение в Дебелец след катастрофата на цистерна с опасно вещество вече е отменено. Хората вече са се прибрали по домовете си. Обстановката в града вече е относително спокойна, предаде Богомил Грозев.

По-рано днес повече от половината население на Дебелец беше изведено от града заради разлива на опасни вещества. Инцидентът е станал около 1 ч. през нощта. Цистерната е тръгнала от Турция, преминала е през границата и прохода Хаимбоаз и е пътувала към Румъния, където трябвало да извърши доставка.

Между Хаимбоаз и Велико Търново камионът се ударил в мантинелата и е излязъл от пътя на по-малко от километър от Дебелец. Шофьорът се е разминал без наранявания. Проверка на място е дала отрицателни резултати за употреба на алкохол.

Една от версиите за инцидента е, че шофьорът е заспал

Според други предположения, камионът се е движил с висока скорост и е пропаднал в дупка, вследствие на което ремаркето отскача се удря в мантинелата, откъдето тръгва към дерето. 

Очевидци, пристигнали на място на инцидента още през нощта разказват, че при разлива в близкото дере химикалът е направил реакция с водата и се е образувал гъст облак. За няколко часа са се разлели 4 т от опасното химично вещество стирол

Миризмата била непоносима. В самото начало дори противогазите на спасителните екипи били безполезни. Евакуацията на жителите започва призори.

Около 2200 души, от общо 4000 жители са изведени от града

Повечето са се изнесли при свои роднини и познати в отдалечени населени места. Други няма къде да отидат. Подслониха се на проветриво място, недалеч от отцепения район. Рано сутрин беше евакуиран и социален дом за деца в града.

През деня цистерната беше обливана с водна завеса, за да се намали нивото на температурата и да се предотврати възможен взрив. Паниката заради опасния разлив бързо се пренесе и във Велико Търново. Градът се намира на около три километра от мястото на инцидента.

Пред bTV Йордан Йорданов, началник на областната дирекция на пожарната, каза, че евакуацията на част от жителите на Дебелец е била наложителна.

Камионът и шофьорът не са имали разрешение за превоз на опасни товари

по информация на транспортното министерство.  Освен това шофьорът е нарушил изискванията за време на шофиране и почивка – шофирал е доста над разрешеното. На шофьора е съставен акт за 8 500 лева. Водачът е задържан за 24 часа.

Няма опасност от вторично обгазяване, след като катастрофиралата автоцистерна бе изтеглена. Екипите на пожарната приключиха операцията по прехвърлянето на около 16 т стирол, останал в катастрофиралата цистерна в здрава. По време на операцията не беше допуснат теч. Няма пострадали хора.

Междувременно от районната екоинспекция съобщиха, че резултатите от водните проби, взети от района на инцидента, категорично посочват, че замърсяване със стирол е причина за масово измиране на риба в р. Белица. Екоинспекторите не са установили замърсяване на р. Янтра, в която се вливат водите на р. Белица.