Контролът за качеството на новостроящите се ключови пътни проекти ще бъде засилен, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Според нея е важно магистралите да се построят не само в срок, но и качествено.

Ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" ще прави проверки на място на всички ключови обекти, които се строят, поне два пъти в месеца, заяви Павлова, след отварянето на ценовите оферти за избор на изпълнител на допълнително проектиране и строителството на Лот 4 на АМ „Струма”.

Победител в търга е фирма „Актор”, предлага цена от 1, 908 млн. евро на километър, което съвпада със средните цени, на които до момента се изграждат магистралите, обясни министър Павлова.

Тя посочи, че е показателно, че от 15 кандидатствали фирми, 14 са били допуснати до финансова оценка. „Това е показателно първо, че има голям интерес, което означава, че имаме прозрачност и доверие в системата. Това оправдава нашите усилия да докажем, че Агенция „Пътна инфраструктура” е една прозрачна, прогнозируема институция, в която има много ясни правила за работа. Фирмите вече познават тези правила и кандидатстват съвсем спокойно по тръжните процедури”, каза Павлова.

Тя подчерта, че в търга за Лот 4 на „Струма” има международно участие, което доказва, че няма дискриминация на чужди фирми. „От 15 допуснати - 14 до финансова оценка показва, че изготвените оферти са с добро качество, което отново показва устойчивостта на системата и това, че правилата са ясни и прозрачни и фирмите знаят как да кандидатстват”, каза Павлова.

Павлова поздрави пътната агенция за провеждането на търга.