
“Това, което прави бялото вино ледено, е студеното време, в което берем плода. Необходимо е в момента на гроздобера температурата да е около минус десет градуса. Тогава водата в зърната е замръзнала и следователно се добива съвсем малко сок. От всичките ни лозя очакваме да получим не повече от 130 литра. Но това ще са 130 литра гордост”, сподели Йохан Захлер, винопроизводител от Дурбах.
Фактът, че леденото вино се произвежда в толкова малки количества, обуславя и неговата по-висока цена. Според Захлер за половин литър от този елексир всеки, желаещ да го опита, ще трябва да плати поне 35 евро. Производителите от Дурбах обаче смятат, че няма нищо по-приятно от това да посрещнеш студените зимни вечери в планината с една чаша от прословутата напитка.