Така за периода 2007 - 2013 година организацията ще разполага с 862 милиарда и 400 милиона евро.
Това е 1,045% от брутния вътрешен продукт на 25-те, плюс България и Румъния.

Споразумението стана възможно, след като британското председателство предложи с 13 милиарда евро повече от варианта, представен в сряда. Десетте нови страни членки ще се възползват от около 157 милиарда евро, като по-голямата част е за Полша.

Бюджетът предвижда облекчени процедури за ползване на кредити от новоприетите страни. Сумата за селскостопански разходи включва осем милиарда евро бъдещи помощи за Румъния и България.

Новият бюджет на ЕС позволява да продължи разширяването на съюза и да се развива икономиката на новоприсъединилите се страни, смята председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу.

“Това споразумение позволява на Европа да върви напред, да се демонстрира солидарност с новите страни-членки и за тези от нас, които се борихме за разширяването, това е важно, защото позволява да развиваме една различна перспектива за бъдещето”, коментира Тони Блеър, министър-председател на Великобритания.

Договореностите станаха възможни и благодарение на съгласието на Великобритания да се намалят с 10 и половина милиарда евро отстъпките, които страната ползва при вноските си в общия бюджет.

“Разговаряхме много открито за факта, че ако Европейският съюз иска да се разширява, тогава всички страни-членки трябва да споделят цената на разширяването”, бе категорична Ангела Меркел, канцлер на ФРГ.

Споразумението осуети изпадането на съюза във финансова парализа, спъването на развитието на най-бедните страни и върна част от доверието в организацията. Новият бюджет ще позволи на десетте новоприети държави, както и на България и Румъния да използват фондовете за модернизиране на икономиките си.