Изострянето на кризата в Близкия Изток е поводът, който събира по-късно тази вечер на извънредна среща в Люксембург външните министри от Европейския съюз.

По-рано днес Европа призовава за спешна международна конференция за Близкия Изток. Председателят на Европейската комисия Романо Проди настоя за незабавно спиране на огъня и насилието от двете страни.
Франция поиска Европейският съюз да изпрати в кризисния регион двама свои представители. Според френското предложение испанският министър-председател Хосе Мария Аснар и еврокомисарят по външната политика Хавиер Солана трябва да разговарят с израелския премиер Шарон и палестинския лидер Арафат.

От сутринта израелските сили контролират още два града на Западния бряг - Салфит и Дженин. Докато танковата колона настъпвала към центъра на Дженин, се стигнало до сблъсъци с въоръжени палестинци. Според палестински източници, от загиналите там петима, двама били членове на радикалната групировка "Бригадите на мъчениците от Ал Акса".

Израелски военен говорител съобщи от Витлеем, че палестински бунтовници се укриват в християнската светиня - църквата "Рождество". Армията, обаче, имала заповед да не стреля по храмове. Според палестинските сили за сигурност един цивилен бил убит на площада пред църквата. По-късно главата на римокатолическата църква в Светите земи Мишел Сабах заяви, че палестинците са поискали убежище в храма, след като предали оръжието си.

Следобед военни източници съобщиха, че израелските сили са завзели база на палестинските сили за сигурност край Рамала.

Арестувани били няколко души, заподозрени в терористична дейност. Открити били също 60 кг експлозиви.