България се надява до март 2006 г. да завърши преговорите със САЩ за разполагане на американски военни бази на наша територия. След разговори с американския си колега Доналд Ръмсфелд Близнаков каза, че преговорите са напреднали много. Вчера Румъния подписа със САЩ договор за създаване на американски бази.

След разговора си с Доналд Ръмсфелд Близнаков каза, че преговорите са напреднали много. Българският министър на отбраната добави, че България би искала да постигне споразумение, което да предвижда американски военни да обучават въоръжените ни сили и което ще се отрази положително в икономически план.

На пресконференция след общата среща Доналд Ръмсфелд каза, че Вашингтон ще изпрати войници там, където те ще бъдат добре посрещнати, където хората ги искат и където могат да служат на родината си и нейните интереси. Американският министър на отбраната подчерта, че не става дума за големи бази, каквито има в момента в Германия. Той допълни, че САЩ вече променят дори езика, с който се говори за тези бази "за да не се създава погрешна представа за тях.

Договорът беше подписан от президента на Румъния Траян Бъсеску и държавния секретар на САЩ. Вчера Кондолиза Райс беше на кратко посещение в Букурещ. Споразумението има рамков политически характер. Техническите, логистичните и финансовите въпроси ще бъдат договаряни по-късно. Една от базите ще бъде разположена на летище, близо до Черно море. Името на авиобазата "Михал Когалничану" се появи във връзка със скандала за предполагаеми тайни бази, използвани от ЦРУ за разпити на заподозрени терористи.

Скандалът с тайните полети на ЦРУ за превозване на затворници в Европа и техните разпити там с евентуално използване на насилие е на път да се превърне в постоянна тема, която съпътства европейската обиколка на Кондолиза Райс.

Заместник-командващият на Европейското командване на САЩ генерал Чарлз Уолд пристига на посещение у нас. Целта на еднодневната визита са актуални въпроси на състоянието на двустранното сътрудничество във военната област. Вероятно ще бъдат обсъден и въпросът за използването на съвместни военни съоръжения на наша територия.

Генерал Чарлз Уолд ще се срещне с началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев и ще бъде приет от заместник-министъра на отбраната Соня Янкулова