Швейцарският Червен кръст отпуска близо три милиона швейцарски франка, а нашето министерство финансира 10% от програмата. Тя включва дооборудването на централните стерилизационни отделения на тринадесет болници, които са участвали в друг подобен проект. Ще бъдат оборудвани подобни отделения и в десет други клиники.
Ще бъде изготвена антибиотична политика, за да се намалят заразяванията след операциите. Вътрешно-болнични инфекции най-често има в интензивните и в хирургическите отделения, обясниха от здравното министерство.
Около петстотин специалисти от болниците и ХЕИ, в това число и медицинските сестри, ще бъдат обучавани.
Отделенията ще получат по програмата стерилни материали и нова техника за дезинфекция.

Цените на лекарствата, след въвеждането на данък добавена стойност върху тях, са се увеличили през януари средно с 9,6%. През февруари цените на медикаментите са скочили с 8,6%. Това съобщи здравният министър Божидар Финков, цитирайки данни на Националния статистически институт.
От ведомството обясниха, че от общо 700 медикаменти, регистрирани по отмененото правителствено постановление номер триста, реално едва от двадесет до тридесет могат да променят цените си. Останалите лекарства вече не се произвеждат или са с изтекъл лицензионен срок.