
Според месопреработвателите, цените са оправдани, тъй като фуражите са скъпи, животните не достигат, а и се отглеждат неефективни породи.
При клане около 40 % от теглото на прасето се маха - практически не се консумира, така че това също води до скок на цената, това не е изкуствен скок, това е технологичен скок.
Последващото оскъпяване идва от разходите с минимална печалба на кланиците и транжорните, потвърждават търговците на дребно.
Най- скъпо в момента е свинското контра или бонфиле - цената му стига до 10 - 12 лева. Около 9 лева струва котлетът, а обезкостеният свински врат се търгува приблизително за 10 лева.
Успокоение на пазара се очаква да настъпи от допълнителния внос на 3 500 тона свинско месо, който преди седмица кабинетът разреши да се извърши при преференциално мито от 150 евро на тон. Месото ще се използва за производство на колбаси.