В украинския град Запорожие беше открит тържествено паметник на Сталин, предадоха световните агенции. На церемонията присъстваха около 1 000 бивши военни, пенсионери и комунисти, които носеха портрети на съветския диктатор и развяваха червени знамена.

Паметникът представлява бюст на Сталин, разположен върху пиедестал. Той е висок 2,5 метра и се намира пред местния офис на Комунистическата партия. Откриването става броени дни преди честването на 65-ата годишнина от победата на Съветската армия над нацистите.

На церемонията присъстваха и около 200 души, които протестираха, но бързо бяха разгонени от привърженици на Комунистическата партия, които започнаха да ги замерят с яйца.      

Градските власти в Москва поставиха малки портрети на Йосиф Сталин из столицата

въпреки оживените протести от страна на активисти и някои държавници в навечерието на Деня на победата.

На фона на опасенията, че решението ще омаловажи зверствата на неговия режим, на различни места в Москва бяха поставени пластмасови черно-бели портрети на съветския диктатор в компанията на неговите маршали, повели Червената армия към победа във Втората световна война или Великата отечествена война, както е наричано в Русия съветското участие в конфликта.

Излагането на лика на Сталин в музеи и пред тях беше незабавно заклеймено от правозащитната организация "Мемориал". В Санкт Петербург автобус от градския транспорт, декориран с портрет на Сталин, привлече погледите на минувачите. Портрети на съветския лидер бяха издигнати и във Владивосток, в руския Далечен изток.

Няма и не може да има никакви указания от федералните и местните власти

за разполагане в Москва и други градове на изображения на Сталин при честването на победата във Великата отечествена война. Това заявиха за ИТАР-ТАСС от администрацията на президента на Русия.

В Кремъл обаче уточниха, че ако става дума за музеи и изложби, естествено може да се използва печатна продукция от времето на Великата отечествена война.